me .. myself .. mine ..

My photo
Langkawi, Malaysia
sharing story of our small family ..

him & her

Daisypath Next Aniversary Ticker

our 1st junior

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 4 July 2011

bila susu semakin kurang ..

assalamualaikum ..

lately mood terumbang ambing sungguh2 :( semak kepala susah hati setiap hari sepanjang masa esp bila dengar sofia cakap ' mama.. nenen *read as sofia mintak nak menyusu badan'..

sedih hati saya dengar dia mintak susu sedangkan susu saya makin kurang. macam mana saya tau? melalui gerak hati dan pemerhatian seorang ibu :)

sofia makin kerap mintak disusukan berbanding sebelum ni yang mana kalau dulu dia akan menyusu lebih kurang 20 ke 30 minit dan boleh bertahan ke 1 jam lebih. sama ada dia main atau tgk dvd. 


tapi sekarang sofia mintak susu selang 15 ke 20 min sedangkan dia dah menghisap lebih kurang 20 minit lebih sebelum tu.. faham x ayat saya yang berulang2 tu..? dah xtau nak susun ayat terbaik bila dalam kepala dok pikir cara terbaik nak selesaikan masalah kronik saya ni..

dari situ saya tau yang sofia xpuas atau xkenyang menyusu sebab tu dia keep on asking for more nenen and nenen .. dan mama diserang susah hati sebab kesiankan anakanda nya yang kekurangan susu :(

situasi saya kini :~

kekurangan penghasilan susu

faktor penyebab :~ belum dapat dipastikan tapi ada kemungkinan x dengan faktor usia sofia yang hampir mencecah 2 tahun?


.....
.....
.....

situasi sofia :~

masih mahukan susu dari mama. sampai menangis2 bila mama bagitau 'sofia dah nenen lama dah, mama pun dah lenguh2 kebas ni.. jap lagi kita sambung nenen boleh?'... meraung sakan dia lepas tu :(


mommies out there any idea of how to settle this 'big' problem?




tolong... jauh dalam hati mama memang nak terus susukan sofia dengan susu mama sampai sofia puas dan berhenti sendiri tapi bila jadi waktu macam ni.. sungguh mama xbersedia sayang



jangan tanya apa saya rasa sekarang sebab sebagai seorang ibu yang menyusu mesti anda cukup paham apa saya rasa ... uhukkkksss




xoxo

2 comments:

anisalya said...

try la minum soya ke lobak putih...
mana tau blh tmbh susu.susu kurang bkn sbb sofia dh nk msk 2 thn. sbbnya sy menyusukan my 1st kid smp umur dia 2 thn 7 bln.ms tu dia dh ada adik pun. siap berkongsi lg.

skg ni adiknya tu pulak still menyusu bdn berkongsi dgn adik babynya yg baru.tp sy bg jugak susu botol.

dan sy fhm mcm mana rasanya kekurangan susu.sbr la ek...ada hikmah nape jadik mcm tu

~ raihazi ~ said...

sis buat tandem nursing ek? waaahh bagusnya!.. insya Allah akan diusahakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...